Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα μεταλλεία στην Οίτη

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
Τηλ 2231021007 6977261256
sstamell@otenet.gr

ΠΡΟΣ ΤΗΝ
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης

Αγαπητοί φίλοι

Το φετινό καλοκαίρι γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ασύλληπτης για το νου καταστροφής, που εξελίχθηκε σε τραγωδία και κόστισε τη ζωή συνανθρώπων μας. Εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης αποτεφρώθηκαν και σημαντικά οικοσυστήματα υποβαθμίστηκαν ανεπανόρθωτα. Αυτομάτως δημιουργείται η ανάγκη και η υποχρέωση να προστατέψουμε τις πληγείσες περιοχές και να φυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού» όλες εκείνες που συνεχίζουν να αποτελούν το δασικό πλούτο της χώρας μας.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι η Οίτη, γνωστή παγκοσμίως για τη βιοποικιλότητα των φυτικών ειδών της, αλλά και για την ποικιλία των τοπίων της που την καθιστούν αγαπημένο βουνό των πεζοπόρων και των φυσιολατρών. Τα σχέδια ιδιωτικής εταιρείας για μεταλλευτική δραστηριότητα στον ορεινό όγκο της, ακόμα και μέσα στα όρια των περιοχών ειδικής προστασίας, αποτελούν απειλή για την Οίτη και αντιδιαστέλλονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας, με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση της προστασίας αυτής, αλλά και με τα σχέδια των κατοίκων, που σεβόμενοι τον τόπο τους, επιθυμούν ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη και ενίσχυση των πράσινων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η οποιαδήποτε επέμβαση που υποβαθμίζει το περιβάλλον της Οίτης βάζει σε κίνδυνο τα ελατοδάση της, η ύπαρξη των οποίων αποτελεί έναν ιδιαίτερο λόγο προστασίας της, ειδικά μετά τη φετινή πρωτόγνωρη και ταχεία καταστροφή τους σε άλλα σημεία της χώρας μας και εξαιτίας της δυσκολίας ανάκαμψης ή αναδάσωσής τους. Η χώρα μας δεν έχει άλλα περιθώρια, δεν μπορεί να αντέξει την εξαφάνιση άλλου δασικού οικοσυστήματος ελάτης, γεγονός που γιγαντώνει τη σημασία ύπαρξης των όσων ακόμη διαθέτει.

Η διάσωση των δασικών οικοσυστημάτων είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να αποτελέσει «δημόσιο συμφέρον», οπότε να αντιμετωπιστεί επιτέλους ώριμα, όπως αντιμετωπίζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έμαθαν να ζουν από το δάσος και σε αυτό στηρίζουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά κυρίως την οικονομία τους. Οι εποχές που η εγκατάσταση μεταλλείων γινόταν για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και η μεταλλευτική εταιρεία δέσμευε την περιοχή, και μαζί τις τύχες των κατοίκων της, ευτυχώς πέρασαν ανεπιστρεπτί. Είναι καιρός να προσαρμόσουμε την έννοια του δημοσίου συμφέροντος στις σημερινές επιταγές της κοινωνίας, σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον και την αρχή της αειφορίας.

Είναι καθήκον όλων των υπευθύνων να προσεγγίσουν το πρόβλημα τόσο από την οικονομική όσο και από την περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει πως δεν θα ωφεληθεί από επενδυτικές δραστηριότητες που επιβιώνουν με κατάχρηση του περιβάλλοντος και εξάντληση των φυσικών πόρων υποθηκεύοντας την υγεία και το μέλλον των κατοίκων της. Η αντίδραση που εξέφρασε μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και αρωγούς στον αγώνα της.

Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων: κανένα μεταλλείο δεν χωρά στο βουνό της Οίτης, καμία μεταλλευτική δραστηριότητα δεν συμβιβάζεται με το φυσικό περιβάλλον της Φθιώτιδας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου με ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη της πολιτικής οικολογίας ως τέταρτου πόλου στην πολιτική σκηνή της χώρας μας και με την ελπίδα ότι οι έλληνες ψηφοφόροι θα στείλουν τους οικολόγους στη βουλή για να υπερασπιστούν με ξεκάθαρο πολιτικό ριζοσπαστικό λόγο την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής, τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας! διαβάστε ολόκληρο το κείμενο...