Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Στο κυνήγι της χειμερινής αναρρίχησης


Από τότε που ασχολήθηκα με την ορειβασία με γοήτευσε το χειμερινό βουνό. Το χιόνι και ο πάγος δίνουν μια άλλη μορφή στα ελληνικά βουνά. Τα κάνουν να μοιάζουν με τους μόνιμα χιονισμένους όγκους των Ιμαλάϊων. Τα κάνουν πιο δυσπρόσιτα σε εμάς. Γι’ αυτό και πάντα ήθελα να ανεβαίνω τα βουνά μας με χειμερινές συνθήκες. Μάλιστα κατά την ανάβαση όσο μεγάλωνε η κλίση του εδάφους η δυσκολία αυξανόταν και η πρόκληση γινόταν πιο μεγάλη.

Έτσι γνωρίστηκα και με τον «κάθετο κόσμο». Την αναρρίχηση! Εκεί που δε μπορούσα να ανέβω μόνο με τα πόδια έπρεπε να χρησιμοποιήσω και τα χέρια. Νέα πρόκληση. Φυσικά νέες ιδέες μπήκαν στο μυαλό μου. Η κατάκτηση κάθε απόκρημνης κορφής, κάθε βελόνας και κάθε πύργου (βλέπε Μετέωρα). Σίγουρα μερικά από τα πιο όμορφα βουνά του πλανήτη χρειάζονται αναρρίχηση. Ενδεικτικά αναφέρω το Ama Dablam, το Matterhorn και το K2!

Καλά όλα αυτά αλλά τι σας ενδιαφέρουν εσάς? Σίγουρα η προσωπική μου προσέγγιση για τα βουνά σας είναι αδιάφορη. Αυτό όμως που δεν σας είναι αδιάφορο είναι η αλλαγή του κλίματος. Εμείς οι ορειβάτες τη βιώνουμε συνεχώς. Όχι δεν γράφω για να σας θυμίσω αυτά που είδη ξέρετε. Ούτε για να σας στεναχωρήσω. Γράφω απλά γιατί αναπολώ τις ωραίες εκείνες ημέρες που σκαρφαλώναμε στην Ελλάδα παγωμένα λούκια και παγοκαταρράκτες. Μη φανταστεί κανείς ότι σήμερα δεν σκαρφαλώνουμε χειμερινά. Σκαρφαλώνουμε αλλά..........!

Να μερικά πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να σκαρφαλώσει χειμώνα αρκετές διαδρομές στην Ελλάδα:
1. Να κρατήσει την άδειά του ολόκληρη για το χειμώνα
2. Να είναι όλα τα ΣΚ από Δεκέμβρη μέχρι Απρίλη στο βουνό.
3. Να οδηγεί αδιάκοπα από βουνό σε βουνό μέχρι να βρει κατάλληλες συνθήκες πάγου.
4. Να κάνει ευχέλαιο.
5. Να περιμένει να ξαναρθεί η παγετονική περίοδος.
6. Να πάει στις Άλπεις!

Το προηγούμενο ΣΚ βρέθηκα στα Βαρδούσια. Μάλιστα είχα και πελάτες. Ήθελαν λέει να σκαρφαλώσουμε την ΕΤ. «Παιδιά μη σας πάρω τα λεφτά άδικα. Το χιόνι είναι σούπα ακόμα..» τους είπα.. Τελικά ο καιρός χάλασε και δεν δοκιμάσαμε να σκαρφαλώσουμε τη «σούπα». Αυτό το ΣΚ με ξαναπήραν τηλέφωνο για να πάμε Γεροντόβραχο. Τελικά τους έπεισα πως δεν υπάρχει πάγος. Πώς να παγώσει το χιόνι? Χρειάζεται λιακάδα την ημέρα και παγωνιά τη νύχτα. Εμείς όμως έχουμε μόνο το πρώτο. Δε βαριέσαι μπορεί να «κάνει συνθήκες» αργότερα. Άσε που οι Άλπεις δεν είναι και πολύ μακριά!

Λουκάς Πρατήλας
http://www.natureinaction.gr/index.php?go=1&lang=gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: