Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Στο Φαράγγι του Κάκαβου, στην Αμπελακιώτισσα

Το Μεγάλο Σάββατο κατεβήκαμε με τη Βάσω στο Φαράγγι του Κάκαβου. Το είχαμε κάνει ξανά πριν δεκαπέντε χρόνια, τον Σεπτέμβρη του 2002… Ο Κάκαβος είναι παραπόταμος του Εύηνου κάτω από την Αμπελακιώτισσα. Κατεβαίνουμε περνώντας την πλατεία του χωριού, δίπλα από την εκκλησία. Το μονοπάτι είναι πολύ αραιά σηματοδοτημένο με κόκκινο χρώμα, όμως είναι καθαρό, που σημαίνει ότι έχει γίνει κάποια
βελτίωση.

Σε μισή ώρα περίπου, περνώντας μέσα από την πυκνή βλάστηση, τους εγκαταλειμμένους στάβλους και τα ερείπια παλιών σπιτιών, συναντάμε το ρέμα πριν το ποτάμι που το περνάμε στην τσιμεντένια παλιά πεζογέφυρα ανάμεσα στο πλούσιο πλατανόδασος. Σε λίγο είμαστε δίπλα στο ποτάμι. Έχει αρκετό νερό, πράγμα που κάνει δύσκολο το πέρασμα  απέναντι χωρίς γέφυρα. Αριστερά και δεξιά υψώνονται απότομες οι πλαγιές. Το μονοπάτι απομακρύνεται στην αρχή, πάνω από την κοίτη, ανεβαίνοντας στην κακοτράχαλη αριστερή πλαγιά με κατεύθυνση αντίθετη από τη ροή του νερού. Το πρώτο αυτό κομμάτι θέλει λίγο προσοχή γιατί έχει καταστραφεί από τους μικρούς χείμαρρους, που κατεβαίνουν από ψηλά.

Η συνέχειά του είναι εντυπωσιακή. Το Φαράγγι αρχίζει να κλείνει και το μονοπάτι κινείται ανάμεσα στα βράχια. Σε κάποια τμήματα σώζεται ακόμη το καλντερίμι, γιατί, μην ξεχνάμε, ήταν αυτό που ένωνε την Αμπελακιώτισσα με την Άνω Χώρα και τα άλλα χωριά, ίσως και τη Ναύπακτο, από το οποίο περνούσαν φορτωμένα ζώα. Σε ένα-δύο σημεία έχει καταστραφεί και γίνεται επικίνδυνο, θέλει μεγάλη προσοχή. Μετά από μια ώρα και δέκα λεπτά περίπου φθάνουμε στο γεφύρι, ένα τοξωτό ψηλό πέτρινο γεφύρι, που πρέπει να κατασκευάστηκε τουλάχιστον 200 χρόνια πριν, ίσως και περισσότερο.

Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορίζοντας ανάμεσα στο ελατόδασος και την πλούσια βλάστηση για να φθάσει στην Άνω Χώρα. Η συνολική διαδρομή μέχρι την Άνω Χώρα είναι 2,5 – 3 ώρες περίπου, ανάλογα με τις καθυστερήσεις για παρατήρηση και το αργό περπάτημα. Εμείς επιστρέψαμε ξανά από το ίδιο. Αν γίνει συστηματική βελτίωση και καλύτερη σήμανση, είναι μια πολύ καλή διαδρομή για όλους, με τις εκπλήξεις του και χωρίς ιδιαίτερη κούραση.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Άλλο ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό.
Καλή συνέχεια...